سامانه 15 خرداد و سوریه: اسرائیل باید خیلی نگران باشد!!

سامانه 15 خرداد و سوریه

بر اساس آنچه روزنامه‌ها و رسانه‌های اسرائیلی، عربی و خارجی و رسانه‌های جمهوری اسلامی ایران فاش کرده‌اند ، مبنی بر ارسال سامانه پدافند هوایی پیشرفته ساخت ایران از مدل پانزدهم خرداد به سوریه. منابع خصوصی به سنگرها تایید کردند که سامانه 15 خرداد برای مقابله با حملات مکرر اسرائیل به نیروی پدافند هوایی ارتش سوریه تحویل داده خواهد شد . با این حال، بر اساس محاسبات امنیتی و نظامی، دستور استفاده از آن شخصاً از سوی بشار اسد، رئیس جمهور سوریه صادر خواهد شد. این منابع همچنین فاش کردند که ارتش سوریه در مورد نحوه کار با این سامانه در ایران آموزش دیده است و خاطرنشان کردند که تحویل آن در چارچوب توافقنامه نظامی است که حدود دو سال پیش بین وزارتخانه های دفاع دو کشور امضا شد .

روز گذشته روزنامه عبری معاریو منتشر کرد که ایران در حال بررسی ارسال رادارها و سامانه های پدافند هوایی همراه با موشک های زمین به هوا به سوریه برای مقابله با نیروی هوایی اسرائیل و حملات مکرر آن به سوریه است. سایت اسرائیلی «روترنت» نیز به نقل از گزارش‌هایی مبنی بر ارائه سامانه پدافند هوایی «15 خرداد» توسط ایران به سوریه اشاره کرد.

تلویزیون دولتی ایران روز جمعه اعلام کرد که توافق برای ارائه این سامانه به تهران در جریان سفر یک هیئت عالیرتبه نظامی سوری به ریاست علی محمود عباس وزیر دفاع به ایران حاصل شده است که در آن با صادرات نیز موافقت شده است. تجهیزات جنگ الکترونیک ایران به سوریه. برخی رسانه ها این خبر را به سفر اخیر هیاتی از فرماندهان نیروی هوایی سوریه در چهارشنبه گذشته و دیدار آنها با سردار سرتیپ محمدرضا آشتیانی وزیر دفاع ایران مرتبط دانستند که در آن زمان در این دیدار بر تعهد کشورش برای تقویت نیروی هوایی تاکید شد. پایگاه دفاعی سوریه، بدون افشای جزئیات چگونگی انجام این کار.

مشخصات سیستم 15 خرداد

در 18 خرداد 1398، وزارت دفاع ایران برای اولین بار این سامانه را که توسط سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع ساخته شده بود، به نمایش گذاشت.

این سامانه مجهز به موشک های زمین به هوای صیاد ۲ و ۳ دست ساز است.

_ این سامانه قابلیت شناسایی اهداف مختلف اعم از هواپیماهای جنگی و پهپادی را در برد 150 کیلومتری دارد و می تواند در برد 120 کیلومتری آنها را ردیابی کند و همچنین می تواند اهداف ارواح را در برد 85 کیلومتری شناسایی و به آنها حمله کند. برد 45 کیلومتر

می تواند اهداف را در ارتفاع حداکثر 27 کیلومتری و در برد 75 کیلومتری (صیاد-2) و 120 کیلومتری (صیاد-3) پرتاب کند و از سه پرتابگر استفاده می کند که هر کدام ظرفیت 4 صیاد-2 و صیاد-3 دارند. موشک ها قابل توجه است که دو نوع موشک مختلف با بردهای متفاوت را می توان بر روی یک سکوی پرتاب بارگذاری و استفاده کرد.

ما در اینجا به یکی از مزیت های موشک صیاد-3 اشاره می کنیم که جستجوگر هدف ARH است که موشک را با استفاده از رادار فعال که فرستنده و گیرنده راداری است هدایت می کند (برخلاف هدایت راداری نیمه فعال که فقط از راداری استفاده می کند. یک گیرنده)، با وسایل الکترونیکی که به آن امکان می دهد Finds را پیدا کند و هدف خود را به طور مستقل و دقیق تر، با مقاومت در برابر اقدامات متقابل الکترونیکی ردیابی کند.

از آنجایی که موشک در مرحله ترمینال کاملاً خودمختار است، پرتابگر در این مرحله به هیچ وجه نیازی به فعال کردن رادار خود ندارد، بنابراین می تواند در واقع از محل پرتاب خارج شود یا در حالی که موشک روی هدف خود قفل می شود، اقدامات دیگری را انجام دهد (این ویژگی به آن اشاره می شود. به عنوان توانایی: آتش و فراموش کردن).

در مورد سرعت آن، بین 5 تا 7 ماخ متغیر است که هدف قرار دادن تمام هواپیماهای اسرائیلی را برای آن آسان می کند ( اف-35 حداکثر سرعت 1.6 ماخ را دارد).

مجهز به آرایه راداری مرحله‌ای و سکوهای پرتاب مستقل. مشخصه این سیستم مونتاژ سیستم کنترل، مرکز فرماندهی و رادار سیستم به صورت جداگانه و متحرک است که امکان پخش آن در وسیع‌ترین منطقه جغرافیایی را کاهش می‌دهد. سیستم را افزایش می دهد و توانایی آن را برای حرکت آسان افزایش می دهد و به سربازان اجازه می دهد در ازکمتر . در مانورهای اخیر جمهوری اسلامی این سامانه بر روی خودروهای حمل و نقل مشابه خودروهای غیرنظامی مجهز به سایبان نشان داده شد که امکان استتار آن را فراهم می کند و نظارت و کشف آن را قبل از رسیدن به محل استراحت دشوار می کند. .

از طریق رادار «نجم 804 بی» که آن را از سامانه اس-300 پی ام ساخت روسیه متمایز می کند، می تواند 6 هدف را به طور همزمان رهگیری کند  . این رادار جزء سیستم TVM چند کاناله PESA/AESA  با برد 120 کیلومتر است، در حالی که S-300PM دارای رادار PESA  با برد تنها 90 کیلومتر است.

یکی از عکس‌های منتشر شده از این سامانه در مانور ذوالفقار 1401 نشان می‌دهد که این سامانه به دوربین مانیتورینگ الکترواپتیکی نیز مجهز است که به تقویت نظارت و ردیابی اهداف توسط خدمه کمک می‌کند .

اهمیت عملیاتی آن از نظر تغییر معادلات در آسمان سوریه

_ تاکید بر این نکته ضروری است که هدف هر سیستم هوایی در ابتدا این است که سلاح حریف را از انجام هر گونه حمله هوایی به راحتی با حذف یا مقابله با آن و یا رهگیری حداقل موشک ها و موشک هایی که پرتاب می کند جلوگیری کند. بنابراین وجود این سامانه باعث تغییر قوانین درگیری و محدود شدن نیروی هوایی نهاد موقت و تهدید آن و کاهش توانایی آن در انجام حملات خواهد شد.

_ سوریه دارای سامانه‌های پدافند هوایی مهمی است، اما فاقد سامانه‌هایی به نام « کنتر پی‌جی‌ام سام »، یعنی سامانه‌های مقابله با مهمات هدایت‌شونده دقیق (موشک هوشمند، بمب هوشمند) است و بنابراین این سامانه، آنچه را که نیاز دارد، ایمن می‌کند.

وجود سامانه 15 خرداد، جنگنده‌های اسرائیلی را به سمت فرار از مناطق دورتر از گذشته، پشت کوه‌های لبنان سوق می‌دهد و پس از شلیک موشک، در ارتفاع پایین پرواز می‌کنند. این هواپیماها بیشتر اوقات در داخل حریم هوایی لبنان باقی می مانند (موشک ها و موشک های خود را از حریم هوایی سوریه پرتاب نمی کنند). 

گلوبال هاوک آمریکایی

در این راستا یادآوری اتفاقی که در 30 خرداد 1398 رخ داد که در آن نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک پهپاد آمریکایی RQ-4 Global Hawk (جواهری در تاج پهپادهای آمریکایی) را ساقط کرد، مفید است. هزينه توليد بيش از 200 ميليون دلار آمريكا، در نزديكي منطقه كوه مبارك در منطقه هرمزگان، با استفاده از سامانه «سوم خرداد» كه توانايي كمتر و قدمت‌تر از «15 خرداد» دارد.

فرمانده نیروی هوایی – امیر سرتیپ امیرعلی حاجی زاده بعدها فاش کرد که سامانه «3 خرداد» مارش آمریکایی ها را از برد 95 کیلومتری و در ارتفاع 55 هزار پایی (16764 متری) سرنگون کرده است. می تواند در چنین ارتفاعی پرواز کند.